Dags att rensa upp i smyckeskrinet

Precis som det är bra att rensa ur garderoben allt emellanåt, är det värt att slänga en blick mot smyckeskrinet då och då. De flesta av oss har säkert både det ena och andra som inte passar in i ens stil längre, eller inte används av någon annan anledning.

Börja med sortering

Första steget vid utrensning ska alltid vara att sortera det man har. Gruppera smyckena först och främst efter typ. Halsband i en hög, örhängen i en annan och så vidare. Detta ger en bra överblick hur många exemplar man har i varje kategori. Nån hög kommer säkert innehålla fler än de andra och är då en bra plats att börja på.

Första gallringen

Vid första gallringen är det bäst att bara ge varje smycke en snabb blick och se vad man omedelbart känner. Tänker man för länge är det risken att ren nostalgi tar över och man behåller det trots att man inte har något plan att använda det igen. Fokusera på magkänslan och undvik att bli allt för sentimental. Smycken med riktigt emotionell koppling, som något man ärvt från en familjemedlem behöver så klart inte göra sig av med även om man inte använder det.

Andra gallringen

Nästa steg är att gå igenom allt som inte lades bort vid första gallringen och se vilka av ens nuvarande outfits man kan tänka sig använda dem till. Har man svårt att se dem användas med något i garderoben och inte känner att det är något man vill bygga upp en ny outfit kring är de nog inte värt att behålla heller.

Onödigt att kasta

Något som smycken är ofta mycket mer slittåliga än kläder och med lite puts och vård kan de nästan bli som ny igen. Att bara kasta bort dem är därför inte nödvändigt. Att ge bort dem är absolut ett alternativ, men om de är gjord av en ädelmetall som guld kan man alltid välja att sälja dem istället. Sajter som Goldpost är då ett bra ställe att börja på.